Zuid-Afrika: Reisinfo

Praktische informatie Zuid-Afrika

Nieuwe bagageregels voor OR Tambo International Airport (Johannesburg)
Vanaf heden zijn er nieuwe bagageregels voor de luchthaven van Johannesburg van toepassing. Met deze nieuwe regels wordt de kans op verstoppingen in en defecten aan het bagage afhandelingssysteem verkleind.

De nieuwe regels zijn als volgt:
• Alleen tassen met een normale vorm, waarvan tenminste één zijde vlak is, zijn toegestaan
• Ronde of vreemd gevormde tassen zijn niet toegestaan
• Tassen met lange schouder riemen zijn niet toegestaan
Paspoortcontrole Nationale Parken
Verschillende Nationale Parken hebben een extra controle ingevoerd bij de toegangspoorten van de parken. Sinds 1 september 2017 worden bezoekers van het Kruger Nationaal Park vanaf 18 jaar en ouder gevraagd naar legitimatie. Per 1 september 2018 geldt dit ook voor andere Nationale Parken. Zorg er voor dat u uw paspoort meeneemt wanneer u één van deze parken bezoekt. Kijk op www.sanparks.org voor de meest recente update welke parken hieronder vallen.
Ambassade en verkeersbureau
Zuid Afrikaanse Ambassade
Wassenaarseweg 40
25CJ Den Haag
Tel: 070-3924501
Fax: 070-3460696

Zuid Afrikaans Verkeersbureau
J. Israelskade 48
1072 SB Amsterdam
Tel: 0900-2020433
www.southafrica.net
Entreegelden Nationale Parken
De entreegelden van de Nationale Parken verschillen sterk van elkaar. Dit heeft te maken met de populariteit, het oppervlakte en het seizoen. Onderstaande prijzen zijn per persoon per dag (onder voorbehoud).

Kruger Nationaal Park: 304 rand
Addo Nationaal Park: 248 rand
Tsitsikamma Nationaal Park: 168 rand
Augrabies Nationaal Park: 176 rand
Golden Gate Nationaal Park: 176 rand
Wilderness Nationaal Park: 120 rand

Er bestaat ook een pas, de Wildcard, die u online kunt kopen www.sanparks.org/wild_new/. Met deze wildcard kunt u voor een gereduceerd bedrag de diverse parken bezoeken. Het is wijs om te zien hoeveel dagen u tijdens uw reis verschillende wildparken wilt bezoeken, zodat u kunt afwegen of een wildcard voordeliger is dan losse entreetickets te komen. Voor families zijn er ook wederom weer prijsvoordelen. Check dus zeker even de site voorafgaande uw reis naar Zuid-Afrika en houd rekening met minimaal 14 dagen wachttijd!
Geldzaken
De munteenheid in Zuid-Afrika is de Zuid-Afrikaanse rand (ZAR). De actuele koers kunt u eenvoudig opvragen via één van de vele websites die wisselkoersen publiceren.

Vrijwel overal in Zuid-Afrika is het mogelijk om met uw bankpas, voorzien van een Maestro- of Cirruslogo te pinnen. In de meeste hotels en de grotere winkels kunt u eveneens met creditcard betalen. Let u er wel op dat er niet met uw creditcard wordt gefraudeerd. Contante euro's, Amerikaanse dollars en traveller cheques in euro's en Amerikaanse dollars vrijwel overal geaccepteerd. Het wisselen van traveller cheques kan wel veel tijd in beslag nemen.

Wij raden u af om bij aankomst op de luchthavens van Johannesburg of Kaapstad geld te pinnen of te wisselen. Op Schiphol kunt u voor vertrek een klein bedrag aan euro's wisselen voor Zuid-Afrikaanse Rand, om de eerste dagen de niet inbegrepen maaltijden en drankjes te betalen. Wij raden u aan niet te veel geld op zak te hebben en steeds kleine bedragen te pinnen.
Openingstijden
De openingstijden in Zuid-Afrika zijn min of meer gelijk aan die van Nederland. De winkels zijn over het algemeen geopend van ongeveer 09.00 uur tot 18.00 uur.

De banken zijn doordeweeks geopend van circa 08.30 uur tot 15.30 uur of 16.00 uur en op zaterdagmorgen.
Reisdocumenten
Na de geplande uitreisdatum dient het paspoort nog minstens 30 dagen geldig te zijn. Ook moet uw paspoort twee lege pagina's naast elkaar bevatten. Voor personen met de Nederlandse nationaliteit en/of paspoort is het bij een verblijf korter dan 90 dagen niet vereist om voorafgaand aan vertrek een visum aan te vragen.

Het Zuid-Afrikaanse Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de immigratiewetten gewijzigd. Wij adviseren reizende ouders met minderjarige kinderen om in het bezit te zijn van een origineel geboorteakte van hun kind(eren). Ondanks dat dit niet meer verplicht is volgens de Afrikaanse immigratiewet kunnen luchtvaartmaatschappijen of douane beambten alsnog om dit document vragen.

Voor Swaziland dient uw paspoort nog 3 maanden na terugkomst geldig te zijn en wilt u naar Lesotho (of boekt u de excursie Sani Pass) dan dient uw paspoort nog 6 maanden geldig te zijn.

Indien u niet de Nederlandse nationaliteit draagt, dient u zelf zorg te dragen voor een eventueel benodigd visum. Hiervoor kunt u contact opnemen met de Ambassade van Zuid-Afrika.
Tijdsverschil
In Zuid-Afrika is het 1 uur later dan in Nederland. Gedurende de Nederlandse zomertijd is er geen tijdsverschil.
Toeristenbelasting Swaziland
Sinds 1 februari 2013 dient u in Swaziland toeristenbelasting the betalen. De kosten zijn 7.50 Swaziland Emalangeni, wat gelijk staat aan ongever € 0.70 per persoon / per nacht. Dit dient u ter plaatse te betalen.
Naam Swaziland gewijzigd naar eSwatini
De koning van Swaziland heeft aangekondigd dat de naam van zijn land is gewijzigd naar eSwatini. De naam van het land is gewijzigd, omdat het nu precies 50 jaar geleden is dat Swaziland onafhankelijk werd. eSwatini betekent gebied van de Swazi. In tegenstelling tot sommige andere landen heeft Swaziland niet direct bij de onafhankelijkheid in 1968 de naam van het land gewijzigd, maar gebeurd dit nu.
Gezondheid & Vaccinaties
Wij adviseren u altijd een deskundige te raadplegen wat betreft de benodigde vaccinaties. Dit kan bij de GGD, uw huisarts of bijvoorbeeld via thuisvaccinatie.nl.

Voor Zuid-Afrika wordt een vaccinaties tegen DTP aanbevolen. In het land komt geen gele koorts voor. Echter, als u vanuit een gele koorts gebied komt is vaccinatie verplicht.

In sommige gebieden komt malaria voor. U dient zich goed te beschermen tegen muggenbeten. Ook is het gebruik van tabletten om malaria te voorkomen soms nodig. Het middel dat wordt geadviseerd is persoonsgebonden.

Bij het maken van een verre reis is het aan te raden middelen tegen uitdroging, reisziekte, diarree of verstopping mee te nemen in uw toilettas.

Let u altijd op de kwaliteit van het drinkwater. Het verdient aanbeveling steeds gezuiverd water in flessen te kopen.

Gebruikt u medicijnen of slaapmiddelen? Checkt u dan met uw huisarts of deze middelen onder de zogenaamde Opiumwet vallen. Als u deze medicatie mee wilt nemen op reis is een Engelstalige medische verklaring noodzakelijk om problemen bij immigratie te voorkomen.
Reizen met kinderen in Zuid-Afrika
Het Zuid-Afrikaanse Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de immigratiewetten gewijzigd. Ouders zijn niet meer verplicht originele geboorteaktes in het bezit te hebben wanneer zij met minderjarigen naar Zuid-Afrika reizen. Het blijkt echter dat diverse luchtvaartmaatschappijen of douane beambten wel naar deze documenten vragen, waardoor wij adviseren de geboorteakte(s) mee te nemen.

Het aanvragen van het uittreksel van de geboorteakte gaat vrij makkelijk en vraagt u op in de gemeente waar de kinderen geboren zijn. Als het kind met één van de biologische ouders reist is schriftelijke toestemming of machtiging van de andere ouder noodzakelijk. Meer informatie hieromtrent, alsmede het toestemmingsformulier kunt u vinden op Mijn Zuid-Afrika, de officiële website van het Zuid-Afrikaans verkeersbureau.
Excursie Sani Pass met kinderen
Wilt u er rekening mee houden dat u ook het geboortecertificaat meeneemt als u de excursie 'Sani Pass' maakt. Ook Lesotho heeft bepaald dat u dit originele certificaat van uw kinderen onder de 18 jaar dient te moeten laten zien.
Robben Island
Vooral in het hoogseizoen kan het voorkomen dat Robben Island is volgeboekt. Wij adviseren u dan ook voordat u naar Zuid-Afrika gaat, al uw kaartjes te kopen. Deze kunt u eenvoudig (per creditcard) bestellen via
www.robben-island.org.za
Valuta optionele excursies
Naast de excursies die reeds in het programma opgenomen zijn, kunt u deelnemen aan optionele excursies. Indien gewenst, kunt u deze excursies ter plaatse via uw reisleiding of de lokale vertegenwoordiging bijboeken. Deze excursies dienen ter plaatse voldaan te worden en u kunt deze alleen betalen in de lokale valuta, de Zuid-Afrikaanse rand.
Voltage
Het voltage is in Zuid-Afrika 220/230 V. Onder het kopje Reisvoorbereiding vindt u een link naar een website waar u het type stekker voor Zuid-Afrika kunt checken.

Landinformatie Zuid-Afrika

Bevolking
Eten en drinken
Geografie
Geschiedenis
Klimaat
Religie
Taal

Mogelijkheden voor Zuid-Afrika

Groepsreizen
Zuid-Afrika

Reizen in een groep is gezellig. U deelt ervaringen met elkaar en ziet de bestemming ook eens door andermans ogen.

Privéreizen
Zuid-Afrika

Wij bieden prachtige rondreizen waarbij u op privébasis kennismaakt met de hoogtepunten van een bestemming.

Op de hoogte blijven van acties en mis nooit een aanbieding!
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Bezoek ons Reiscafé!

Kom meer te weten over de volgende bestemmingen:
Sri Lanka, Indonesië, Zuid-Afrika, China, Costa Rica, Japan, India, Vietnam, Thailand en Namibië

Reserveer gratis