Nepal: Reisinfo

Praktische informatie Nepal

Ambassade en consulaat
Consulaat Generaal voor Nepal
Herengracht 562
1017 CH Amsterdam
Tel: 020-6241530
Fax: 020-6246173

Ambassade van Nepal
Avenue Brugmann 210
1050 Brussel, België
Tel: 00 32 2 3462658
Fooien
Het geven van fooien is op deze bestemming gebruikelijk. Tijdens uw reis staan er vele personen voor u klaar, zoals chauffeurs, gidsen, kofferjongens, restaurant- en hotelpersoneel. Onderstaande bedragen geven u een idee van de fooien. Een fooi geven is niet verplicht, uiteraard bent u hierin vrij om zelf te beslissen. Een fooi is een uiting van waardering en wordt daarom erg op prijs gesteld.

Groepsreizen
Aan het begin van uw rondreis zal de reisleider een gezamenlijke fooienpot voorstellen, om er voor te zorgen dat u niet de hele dag fooien achter hoeft te laten. De reisleider betaalt van deze fooienpot alle gezamenlijke fooien, zodat u hier niet meer naar om hoeft te kijken. U kunt op die manier rustig van uw vakantie genieten. De reisleider houdt een kasboek bij, dat voor iedereen inzichtelijk is. De richtlijn voor de fooienpot voor een reis is ca. € 4,00 per persoon per dag (omgerekend ca. 5 USD per persoon, afhankelijk van de wisselkoers). We adviseren u daarom om onderstaande bedragen voor fooien te reserveren. Dit bedrag kunt u ter plaatse in lokale valuta, Dollar of Euro betalen. De reisleider vertelt u waar u het beste kunt pinnen. In dit bedrag is ook de fooi voor de vaste chauffeur in Nepal opgenomen. De fooi voor de reisleider zelf is niet bij dit bedrag inbegrepen. Deze fooi kunt u aan het eind van de reis naar eigen inzicht geven.

Fooienpot groepsreizen Nepal
• Groepsreis Beste van Nepal: ca. €51,-
• Groepsreis Mooiste van India & Nepal: ca. € 76,-
• Fooi voor de reisleider: richtlijn €2,- per persoon per dag

Privéreizen
• Chauffeur: ongeveer €5 of 652.565 NPR per groep per dag
• Gids: ongeveer €10 of 1.305.070 NPR per groep per dag
• Assistent: ongeveer €3 of 391.522 NPR per groep per dag
• Overige services (tuc-tuc, rit per kameel, lokale gidsen, shoekeepers etc.): €5 of 652.565 NPR per groep per dag

Dit zijn de richtbedragen zoals bekend in januari 2018. Uiteraard kunnen deze in de loop van het jaar wijzigen. Daarnaast kan de koers van de euro en lokale valuta wijzigen waardoor de genoemde prijzen mogelijk anders worden.
Geldzaken
De munteenheid van Nepal is de Nepalese rupee (NPR). De actuele koers kunt u eenvoudig opvragen via één van de vele websites die wisselkoersen publiceren.

U kunt geld wisselen op de luchthavens of bij banken. In de grotere plaatsen is er bij een aantal banken mogelijkheid tot pinnen. In de meeste hotels en de grotere winkels kunt u eveneens met creditcard betalen. Let u er wel op dat er niet met uw creditcard wordt gefraudeerd.

Daarnaast worden contante euro’s, Amerikaanse dollars en traveller cheques in euro’s en Amerikaanse dollars vrijwel overal geaccepteerd. Ook kunt u vaak met Indiaase rupees betalen (enkel kleinere coupures).

U kunt niet meer zonder toestemming pinnen buiten de EU zone. U dient ruim vantevoren bij uw bank om een deblokkering van deze blokkering te vragen. Anders kunt u enkel, wanneer u in het bezit bent van een creditcard, met uw creditcard pinnen tegen hogere kosten.
Gezondheid & Vaccinaties
Wij adviseren u altijd een deskundige te raadplegen wat betreft de benodigde vaccinaties. Dit kan bij de GGD, uw huisarts of bijvoorbeeld via thuisvaccinatie.nl.

Voor Nepal worden vaccinaties tegen DTP en Hepatitis A aanbevolen. In het land komt geen gele koorts voor. Echter, als u vanuit een gele koorts gebied komt is vaccinatie verplicht. Een vaccinatie tegen buiktyfus wordt aanbevolen bij een reisduur van 2 weken of langer.

Bij het maken van een verre reis is het aan te raden middelen tegen uitdroging, reisziekte, diarree of verstopping mee te nemen in uw toilettas. Dergelijke artikelen vindt u bijvoorbeeld op veiligopreiswinkel.nl.

Wanneer u tijdens de reis boven de 2500 meter hoogte komt, bestaat er een kans op hoogteziekte. Vanwege het zuurstofgebrek wordt de ademhaling versneld en ademt u meer vocht uit dan normaal. Vandaar dat u veel moet drinken; ongeveer drie tot vier liter per dag!

Let u altijd op de kwaliteit van het drinkwater. Het verdient aanbeveling steeds gezuiverd water in flessen te kopen.

Gebruikt u medicijnen of slaapmiddelen? Checkt u dan met uw huisarts of deze middelen onder de zogenaamde Opiumwet vallen. Als u deze medicatie mee wilt nemen op reis is een Engelstalige medische verklaring noodzakelijk om problemen bij immigratie te voorkomen.
Berg- of hoogteziekte
De ijlheid van de lucht in de bergen van Nepal, kan meer van uw lichaam vragen dan u gewend bent. Hierdoor kunt u geconfronteerd worden met berg- of hoogteziekte, ook wel AMS (Acute Mountain Sickness of Altitude Sickness) genoemd. Dit uit zich in kortademigheid, hoofdpijn en/of misselijkheid. Dit kan iedereen overkomen ongeacht leeftijd en lichamelijke conditie. Het is belangrijk om veel te drinken (minstens 3 liter), niet te roken, geen alcohol te drinken, voldoende koolhydraten te eten, slaappillen te vermijden en u in een rustig tempo te bewegen. De symptomen van hoogteziekte treden meestal op binnen 24-72 uur na aankomst op grotere hoogte (boven de 2000 à 2500 meter). Tijdens onze reizen die naar het Annapurna gebied heeft u dan ook de kans op hoogteziekte. Bij de reizen Actief Nepal en Avontuurlijk Nepal maakt u een meerdaagse trekking door het Annapurna gebied. Tijdens onze groepsreis Beste van Nepal maakt u een dag trekking op grote hoogte, echter slaapt u in het plaatsje Dhampus op 1795 meter.

De eerste symptomen van hoogteziekte zijn: hoofdpijn, afgenomen lichamelijke en geestelijke prestaties, extreme vermoeidheid en verlies van eetlust. Wanneer lichte symptomen optreden, is dit een signaal dat u op dezelfde hoogte moet blijven tot de symptomen verdwenen zijn. Ga nooit verder omhoog met symptomen van hoogteziekte. Als u op dezelfde hoogte blijft en de symptomen verergeren, dan is het noodzakelijk om minstens 300 – 500 (hoogte) meters af te dalen. Tegen hoogteziekte is medicatie verkrijgbaar, maar informeer vooraf goed over verschijnselen van hoogteziekte. Het is aan te raden om voor vertrek een arts te raadplegen over maatregelen en mogelijke medicatie tegen hoogteziekte. Voor verdere informatie kunt u terecht op de website van de GGD.
Tips tegen hoogteziekte
Om uw lichaam rust te geven en ‘te helpen’ om makkelijker te acclimatiseren, adviseren wij u om twee dagen alvorens af te reizen naar hogere hoogtes, geen alcohol meer te drinken en enkel licht verteerbaar voedsel te nuttigen (geen steaks of ander eten dat zwaar op de maag ligt, maar juist salades, quinoa, vis, groenteschotels en dergelijken). Door zwaar voedsel te vermijden, helpt u uw lichaam om sneller te wennen aan de hoogtes. Nadat uw lichaam geacclimatiseerd is op hogere hoogtes (na +/- 36 uur), voelt u zelf aan dat het mogelijk makkelijker gaat (enkel kortademigheid houdt aan vanwege de ijdele lucht), waarbij het weer mogelijk is om hetgeen te nuttigen alsof u op zeeniveau bent (zoals alcoholische dranken en vlees). Vraag gerust uw (lokale) reisleider, gids en/of hotelpersoneel om advies, zij hebben vaak toeristen uit lagergelegen gebieden op bezoek en zijn gewend aan deze situaties
Door te letten dat u diep ademhaalt vanuit uw onderbuik (niet vanuit uw borstkast), zorgt al voor een groot verschil in hoe u zich kunt voelen.
Malaria
De informatie die u hier vindt is gebasseerd op informatie uit 2018 van onze lokale partners in Nepal. Het is niet nodig om speciale voorzorgsmaatregelen te nemen voor Malaria in Nepal. In het Terai gebied komt op dit moment geen malaria voor. Natuurlijk is het aan te raden om muggenspray mee te nemen als u gevoelig bent voor muggensteken. De meeste hotelkamers in Nepal zijn voorzien van muggenspray.
Reisdocumenten
U bent zelf verantwoordelijk voor in het bezit zijn van de juiste reisdocumenten. Voor reizen naar Nepal moet uw paspoort na terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Belgische reizigers hebben een internationale reispas nodig. Bovendien is een visum verplicht. Er zijn verschillende mogelijkheden om dit visum te verkrijgen:

• E-visum
• Via het Nepalese Consulaat in Amsterdam
• Via het CIBT/VisumCentrale
• Bij aankomst in Kathmandu op het vliegveld (of grensovergang)

E-visum
Het e-visum kan worden aangevraagd op de website van de Nepalese immigratiedienst. U kunt vanaf 15 dagen voor aankomst in Nepal deze aanvraag invullen.* Klik hier om de digitale aanvraag te kunnen doen. U kunt hier ook gebruik van maken als u de Belgische nationaliteit draagt. (* Maakt u de groep- of privéreis India & Nepal dan is het online aanvragen van een visum niet mogelijk, kies dan een van de andere opties)

Voorafgaand aan de reis op het Nepalese Consulaat in Amsterdam:
Het is mogelijk om voorafgaand aan de reis het visum voor Nepal te regelen. Hiervoor gaat u naar het Nepalese Consulaat in Amsterdam. Het Consulaat is op werkdagen geopend van 10.30 tot 13.00 uur. Om het visum aan te vragen heeft u een visumformulier nodig dat u per email kunt aanvragen via het Consulaat. Naast het ingevulde formulier heeft een u geldig paspoort, een recente pasfoto en contant geld nodig. Klik hier voor meer informatie en om de aanvraag via email te kunnen starten. Belgische reizigers kunnen het visum aanvragen via de Ambassade van Nepal in Brussel. U kunt het beste contact opnemen met de ambassade via embn@skynet.be of bellen naar (+32) 2-344-1361.

Via het CIBT/VisumCentrale:
Voor vertrek kunt u tegen een gereduceerd tarief uw visum aanvragen via de VisumCentrale. Houd rekening met eventuele sluitingsdagen van ambassades. Deze kunnen invloed hebben op de verwerkingstijd van uw visumaanvraag. Dien uw aanvraag dus op tijd in, zodat u er zeker van bent dat u uw documenten voor uw reis weer in uw bezit heeft. De ambassade is gesloten op dinsdag en donderdag. Houdt u rekening met extra verwerkingstijd: deze sluitingsdagen dienen opgeteld te worden bij het vermelde aantal werkdagen dat de ambassade nodig heeft voor het verwerken van de visumaanvraag. De tarieven van de ambassade en van VisumCentrale worden per reiziger berekend. Het totaalbedrag van uw aanvraag hangt af van de diensten die u op de website selecteert, het aantal reizigers en het aantal werkdagen dat nodig is om uw aanvraag te verwerken. Klik hier voor alle benodigde informatie. U kunt hier ook gebruik van maken als u de Belgische nationaliteit draagt.

Bij aankomst in Kathmandu op het vliegveld (of grensovergang):
Wij raden u nadrukkelijk aan geen gebruik te maken van het visum on arrival, maar te kiezen voor één van de andere opties die hierboven gegeven worden.

Indien u niet de Nederlandse- of Belgische nationaliteit draagt is het belangrijk om zelf zorg te dragen de juiste informatie omtrent een eventueel benodigd visum.
Openingstijden
De winkels zijn over het algemeen geopend van zondag tot en met vrijdag van 08.00 uur tot 20.00 uur. Op zaterdag zijn de meeste winkels gesloten.

De banken zijn open van zondag tot en met donderdag van 10.00 uur tot 15.00 uur en op vrijdag van 10.00 uur tot 12.00 uur.
Tijdsverschil
In Nepal is het 4.45 uur later dan in Nederland. Geldt in Nederland de zomertijd dan is het in Nepal 3.45 uur later.
Valuta optionele excursies
Naast de excursies die reeds in het programma opgenomen zijn, kunt u deelnemen aan optionele excursies. Indien gewenst, kunt u deze excursies ter plaatse via uw reisleiding of de lokale vertegenwoordiging bijboeken. Deze excursies dienen ter plaatse voldaan te worden en u kunt deze alleen betalen met Nepalese rupee of Amerikaanse dollars.
Voltage
Het voltage is in Nepal 230 V. Onder het kopje Reisvoorbereiding vindt u een link naar een website waar u het type stekker voor Nepal kunt checken.

Het kan voorkomen dat de stroom uitvalt. Neem daarom een zaklantaarn mee op reis.

Landinformatie Nepal

Bevolking
Eten en drinken
Geografie
Geschiedenis
Klimaat
Religie
Taal
Fooien

Mogelijkheden voor Nepal

Groepsreizen
Nepal

Reizen in een groep is gezellig. U deelt ervaringen met elkaar en ziet de bestemming ook eens door andermans ogen.

Privéreizen
Nepal

Wij bieden prachtige rondreizen waarbij u op privébasis kennismaakt met de hoogtepunten van een bestemming.

Op de hoogte blijven van acties en mis nooit een aanbieding!
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Bezoek ons Reiscafé!

Kom meer te weten over de volgende bestemmingen:
Sri Lanka, Indonesië, Zuid-Afrika, China, Costa Rica, Japan, India, Vietnam, Thailand en Namibië

Reserveer gratis