Costa Rica: Reisinfo

Praktische informatie Costa Rica

Entreegelden Nationale Parken
Costa Rica kent vele nationale parken en reservaten welke bezocht kunnen worden tijdens uw reis. De entreegelden van deze parken en reservaten, dienen altijd ter plaatse betaald te worden, we kunnen deze helaas niet al in Nederland innen.

Hierbij een overzicht van de bekendste parken en reservaten:
- Arenal Vulkaan Nationaal Park ca. € 13 (omgerekend ca. 15 USD, afhankelijk van de wisselkoers)
- Braulio Carrillo Nationaal Park ca. € 10,50 (omgerekend ca. 12 USD, afhankelijk van de wisselkoers)
- Cabo Blanco Biologisch Reservaat ca. € 10,50 (omgerekend ca. 12 USD, afhankelijk van de wisselkoers)
- Cahuita Nationaal Park ca. € 4,50 (omgerekend ca. 5 USD, afhankelijk van de wisselkoers)
- Camaronal Nationaal Wildreservaat ca. € 10,50 (omgerekend ca. 12 USD, afhankelijk van de wisselkoers)
- Caño Negro Nationaal Wildreservaat ca. € 4,50 (omgerekend ca. 5 USD, afhankelijk van de wisselkoers)
- Carara Nationaal Park ca. € 8,50 (omgerekend ca. 10 USD, afhankelijk van de wisselkoers)
- Corcovado Nationaal Park ca. € 13 (omgerekend ca. 15 USD, afhankelijk van de wisselkoers)
- Guayabo Nationaal Monument ca. € 4,50 (omgerekend ca. 5 USD, afhankelijk van de wisselkoers)
- Irazú Vulkaan Nationaal Park ca. € 13 (omgerekend ca. 15 USD, afhankelijk van de wisselkoers)
- Isla del Caño Biologisch Reservaat ca. € 13 (omgerekend ca. 15 USD, afhankelijk van de wisselkoers)
- La Amistad Nationaal Park ca. € 8,50 (omgerekend ca. 10 USD, afhankelijk van de wisselkoers)
- Los Quetzales Nationaal Park ca. € 8,50 (omgerekend ca. 10 USD, afhankelijk van de wisselkoers)
- Manuel Antonio Nationaal Park ca. € 13,50 (omgerekend ca. 16 USD, afhankelijk van de wisselkoers)
- Monteverde Nationaal Park ca. € 19 (omgerekend ca. 22 USD, afhankelijk van de wisselkoers)
- Maquenque Reservaat ca. € 4,50 (omgerekend ca. 5 USD, afhankelijk van de wisselkoers)
- Marino Ballena Nationaal Park ca. € 5 (omgerekend ca. 6 USD, afhankelijk van de wisselkoers)
- Ostional Nationaal Wildreservaat ca. € 10,50 (omgerekend ca. 12 USD, afhankelijk van de wisselkoers)
- Palo Verde Nationaal Park ca. € 10,50 (omgerekend ca. 12 USD, afhankelijk van de wisselkoers)
- Piedras Blancas Nationaal Park ca. € 8,50 (omgerekend ca. 10 USD, afhankelijk van de wisselkoers)
- Poás Vulkaan Nationaal Park ca. € 13 (omgerekend ca. 15 USD, afhankelijk van de wisselkoers)
- Rincón de la Vieja Nationaal Park ca. € 13 (omgerekend ca. 15 USD, afhankelijk van de wisselkoers)
- Santa Rosa Nationaal Park ca. € 13 (omgerekend ca. 15 USD, afhankelijk van de wisselkoers)
- Tenorio Vulkaan Nationaal Park ca. € 10,50 (omgerekend ca. 12 USD, afhankelijk van de wisselkoers)
- Tortuguero Nationaal Park ca. € 13 (omgerekend ca. 15 USD, afhankelijk van de wisselkoers)
- Turrialba Vulkaan Nationaal Park ca. € 10,50 (omgerekend ca. 12 USD, afhankelijk van de wisselkoers)

Bovenstaande prijzen zijn onderhevig aan prijswijzigingen.
Bagage met TSA gecerticifeerd slot (bij reizen via Amerika)
Het is sterk aan te raden om alléén te reizen met bagage dat is voorzien van een TSA gecertificeerd slot als u reist via Amerika.

TSA (Transport Security Administration) is een veiligheidsinstantie van het Amerikaanse ministerie van Homeland Security dat is opgericht na 9/11. Deze veiligheidsinstantie oefent gezag uit over de veiligheid van reizigers in Amerika. Wanneer u naar Amerika vliegt kan het zijn dat uw koffer ter controle door medewerkers van TSA wordt geopend. Het is ook bekend dat, wanneer een medewerker van de TSA een koffer of tas niet kan openen, het slot wordt geforceerd en dat u vervolgens uw koffer of tas terugvindt op de loopband met een kapot slot. Om dit soort problemen te voorkomen is het TSA gecertificeerd slot ontwikkeld. Dit slot is goedgekeurd door de Amerikaanse veiligheidsinstantie die uw koffer of tas moet controleren. Deze sloten kunnen door de douane met een loper worden geopend en weer gesloten zonder schade toe te brengen aan uw tas, koffer of slot. De sloten herkent u aan het TSA-logo. TSA gecertificeerde sloten kunt u in alle soorten en maten krijgen: cijfersloten, hangsloten, kabelsloten, key card sloten en in de bagageriem verwerkte sloten. Ook zijn er veel koffers verkrijgbaar die een ingebouwd TSA gecertificeerd slot hebben.
Reizen via Amerika
Wanneer u via Amerika reist, dan dient u rekening te houden met het volgende.

U bent verplicht elektronische reistoestemming te verkrijgen via het Elektronisch Systeem voor Reistoestemming ESTA, voordat u aan boord kunt gaan van een vliegtuig of schip naar Amerika. Voor een online aanvraag kunt u naar de website van ESTA gaan. De vragen die worden gesteld, zijn vergelijkbaar met die op het huidige aankomst/vertrekformulier I-94, dat momenteel voor aankomst in Amerika moet worden ingevuld. Wij raden u aan de aanvraag tijdig in te dienen (tenminste 3 dagen vóór vertrek). ESTA geeft in de meeste gevallen onmiddellijk autorisatie nadat u de gevraagde informatie heeft ingevuld, maar in sommige gevallen kan het 3 dagen in beslag nemen. Als geen toestemming wordt gegeven dient u een visum aan te vragen via de Amerikaanse ambassade.

De autorisatie is geldig voor een periode van maximaal 2 jaar of tot de datum waarop uw paspoort verloopt, tenzij de toestemming eerder wordt herroepen.

Indien u niet via ESTA van te voren reistoestemming hebt aangevraagd en verkregen, loopt u het risico dat u vertragingen ondervindt op de luchthaven van aankomst in Amerika. In het ergste geval kan u zelfs de toegang worden geweigerd. Het geldt alleen voor landen (en hun staatsburgers) die aan het visa waiver programma meedoen, waaronder Nederland en België. Personen met een niet-Nederlands paspoort kunnen verplicht zijn een visum aan te vragen. Heeft u een andere nationaliteit? Neemt u dan even contact op met de ambassade over welke papieren u nodig heeft.

Intikken van ESTA op internet laat heel veel websites zien die dit tegen betaling regelen. Er is echter geen enkele reden om van deze sites gebruik te maken daar dit heel goed via de reguliere site van ESTA kan. De kosten voor de autorisatie bedragen 14 USD per persoon. Autorisatie via ESTA is verplicht.

Meer uitgebreide informatie treft u aan op deze website.
Uitzondering reizen met een ESTA
Als u naar Amerika wilt reizen en u bent na maart 2011 in Iran, Irak, Soedan, Syrië of Jemen geweest, dan kunt u niet meer met een ESTA reizen. U bent dan verplicht om een visum aan te vragen. Het heeft in dit geval geen zin om een nieuw paspoort aan te vragen, daar u naam gekoppeld is aan uw bezoek. Bent u voor maart 2011 in bovenstaande landen geweest, dan kunt u gewoon met een ESTA reizen.

Uw visum kunt u aanvragen op de website van het Amerikaanse Consulaat, dit kost € 140,-. Vervolgens krijgt u een link toegestuurd waarmee u een afspraak kunt maken op het Amerikaanse Consulaat in Amsterdam. U kunt rekening houden met een totale procedure van ca. 4 weken. Het visum is vervolgens 10 jaar geldig. Let u wel op dat als u een nieuw paspoort moet aanvragen, dat er bij uw oude paspoort op de visumpagina geen gasten gestanst worden.
Reizen via Canada
Wanneer u via Canada reist, dan dient u rekening te houden met het volgende.

Vanaf 15 maart 2016 bent u verplicht om een Electronic Travel Authorization (eTA) te regelen als u vliegt naar of via Canada. Als u een bezoek brengt aan Canada over land of zee dan bent u niet genoodzaakt om een eTA te regelen.

Om een eTA aan te vragen heeft u een geldig paspoort, een creditcard (Visa, MasterCard of American Express), en een e-mailadres nodig. De kosten bedragen 7 CAD per persoon. De eTA wordt elektronisch gekoppeld aan uw paspoort en is geldig voor vijf jaar of tot uw paspoort verloopt, wat het eerste komt. Via de volgende link kunt u het aanvraagproces beginnen: de officiële eTA website. In de meeste gevallen ontvangt u na een paar minuten een bevestiging van uw aanvraag. In sommige gevallen kan het iets langer duren. Het is aan te raden uw eTA tijdig aan te vragen.
Geldzaken Tortuguero Nationaal Park
Er zijn geen banken of pinautomaten in Tortuguero. Neem dus voldoende contant geld mee. Denk aan ca. 30 USD per persoon voor entreegelden en fooien. Verdere uitgaven kunnen zijn: frisdrank/alcoholische drankjes, souvenirs, spabehandeling (vanaf 35 USD) en optionele activiteiten zoals een canopy tour (ca. 35 USD) of een schildpaddentour in de avonduren (ca. 30-35 USD). Wij raden aan om rekening te houden met rond de 100 USD per persoon.
Tolgelden
Er zijn een paar tolwegen in Costa Rica (voornamelijk rondom San José). Tolgelden kunnen alleen worden betaald met de lokale valuta (colones). Het maximum bedrag aan tolgelden (ruta 27, ruta del sol) van de Pacifische kust naar San José is op dit moment ca. 3890 CRC (ca. 8 USD). Het exacte bedrag is afhankelijk van waar u de tolweg op- en afgaat. Hou dus voldoende geld over op de terugweg naar San José om deze eventuele tolgelden te kunnen betalen.
Valuta optionele excursies
Naast de excursies die reeds in het programma opgenomen zijn, kunt u deelnemen aan optionele excursies. Indien gewenst, kunt u deze excursies ter plaatse via uw reisleiding of de lokale vertegenwoordiging bijboeken. Deze excursies dienen ter plaatse voldaan te worden en u kunt deze alleen betalen in Amerikaanse dollars.
Vertrekbelasting op de luchthaven
In Costa Rica is de vertrekbelasting van ca. 29 USD per persoon veelal inbegrepen in uw ticketprijs (in het geval van Air France, American Airlines, British Airways, Lufthansa, Copa Airlines, Delta Airlines, Iberia, KLM en United Airlines). Als u reist met een andere luchtvaartmaatschappij dan kan het voorkomen dat u de vertrekbelasting moet betalen op het moment dat u het land weer verlaat.

Deze kosten kunnen tussentijds wijzigen.
Vertrekbelasting Panama en Nicaragua
Sinds kort is het verplicht vertrekbelasting te betalen als u vanuit Costa Rica over land naar Panama of Nicaragua reist. Deze vertrekbelasting bedraagt 7 USD per persoon en dient betaald te worden bij de grensovergang. Deze belasting geldt alleen als u Costa Rica over land verlaat. De belasting is persoonlijk en bij het betalen dient u dan ook uw paspoort te overhandigen.

De vertrekbelasting kan op twee manieren worden betaald:

1. Vooraf op kantoor van Bancrédito
Bancrédito is een staatsbank en op dit moment de enige partij die de belasting documenten uitgeeft. U betaald direct bij de bank de 7 USD en krijgt een schriftelijke bevestiging mee van betaling, die u bij de grens moet overhandigen. Ga naar de site van Bancrédito (www.bancreditocr.com) voor een overzicht van alle kantoren in Costa Rica. Let goed op, er is geen Bancrédito kantoor aanwezig bij de grens. Houdt er ook rekening mee dat de kantoren van Bancrédito op zaterdag slechts tot 12 uur zijn geopend en op zondag zelfs helemaal gesloten zijn.

2. Bij de betaalmachines aan de grens
Op dit moment kunt u aan de grens in Peñas Blancas, Paso Canoas, Sixaola en Sabalito de vertrekbelasting betalen bij één van de betaalmachines. U dient uw paspoort machinaal te scannen en de 7 USD per creditcard te betalen. Het is aan de grens niet mogelijk de vertrekbelasting contant te betalen.

De verwachting is dat er lange rijen zullen staan bij de machines en het nadeel van machines is, dat ze elk moment er mee op kunnen houden. Daarnaast is er geen loket bij de grens aanwezig waar u de vertrekbelasting contant kunt betalen! Daarom raden wij u sterk aan om de vertrekbelasting zo snel mogelijk na aankomst in Costa Rica bij één van de Bancrédito kantoren te betalen. Zonder dit belasting document kunt u de grens niet over!

Verlaat u Costa Rica per internationale vlucht, dan geldt deze bovengenoemde informatie niet!
Belangrijke informatie grensovergang Panama
De overheid van Panama heeft de regels aangescherpt met betrekking tot de grensovergang. Wanneer u over land reist van Costa Rica naar Panama dan is de kans groot dat de immigratiedienst bij de grens vraagt om enkele specifieke documenten. Bij de grensovergang dient u daarom per persoon altijd het volgende bij u te hebben:
1. Paspoort, dat bij vertrek uit Costa Rica minimaal 6 maanden geldig is
2. Een belasting document gekocht bij de Bancrédito in Costa Rica of bij de grens via de betaalmachines met uw creditcard ter waarde van 7 USD per persoon
3. Kopie van uw paspoort (minimaal 2 stuks)
4. Vliegticket of e-ticket (om aan te tonen dat u het land ook weer verlaat)
5. 500 USD contant geld of een geldige creditcard met bijbehorend afschrift op uw eigen naam dat aangeeft dat de creditcard een te besteden bedrag heeft van minimaal 500 USD of meer.

Landinformatie Costa Rica

Beste Reistijd
Elektriciteit
Eten en Drinken
Fooien
Fotograferen
Geldzaken
Gezond op reis
Kleding
Nuttige adressen
Openingstijden
Paspoort en visum
Telefoon en internet
Tijdsverschil
Taal
Religie
Bevolking
Geografie
Geschiedenis

Mogelijkheden voor Costa Rica

Groepsreizen

Groepsreizen
Costa Rica

Reizen in een groep is gezellig. U deelt ervaringen met elkaar en ziet de bestemming ook eens door andermans ogen.

Privéreizen
Costa Rica

Wij bieden prachtige rondreizen waarbij u op privébasis kennismaakt met de hoogtepunten van een bestemming.

Op de hoogte blijven van acties en mis nooit een aanbieding!
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Bezoek ons Reiscafé!

Kom meer te weten over de volgende bestemmingen:
Sri Lanka, Indonesië, Zuid-Afrika, China, Costa Rica, Japan, India, Vietnam, Thailand en Namibië

Reserveer gratis