Rio de Janeiro

17 dagen Natuurlijke Schoonheid van Brazilië 1

Een fantastisch reisgedeelte waarin wij u meenemen in een combinatie van het bruisende stadsleven en natuurlijke rust en schoonheid. U verblijft in sfeervolle, kleinschalige hotels op basis van logies en ontbijt en grote afstanden worden allemaal gevolgen.

In Rio de Janeiro, een diverse stad met vele gezichten, begint de reis en maakt u kennis met het bruisende stadsleven, de Corcovado, de Suikerbroodberg en de Copacabana. U heeft voldoende tijd de stad te ontdekken, om vervolgens door te vliegen naar Manaus, de toegangspoort tot het Amazonegebied. U logeert midden in de jungle en leert de bijzondere natuur en omgeving kennen. Na deze spannende jungle-dagen, reist u door naar Salvador en leert u over het historische centrum en de kenmerkende felgekleurde huizen.

Met een Bus reist u in de richting van het Chapada Diamantina Nationaal Park, een groot nationaal park wat beroemd is vanwege zijn aparte en gevarieerde flora en fauna. U zult hier uitstapjes maken naar onder andere Gruto Azul en Morro de Pai Inacio.

In Morro de São Paulo houdt de natuurlijke schoonheid van Brazilië nog niet op. Hier is de natuur namelijk weelderig, er zijn palmbomen, mooie stranden en paradijs vogels. Een mooie stop alvorens u terugkeert naar Salvador waar dit prachtige reisgedeelte eindigt.

Dag 1 Rio de Janeiro

Aankomst in Rio de Janeiro waar onze vertegenwoordiger al op u staat te wachten om u naar uw hotel bij het strand van Copacabana te brengen. Rio de Janeiro is de tweede stad van Brazilië en de grootste stad van de staat Rio de Janeiro. Deze bruisende stad strekt zich uit tussen de door jungle bedekte bergen en witte zandstranden aan de Atlantische kust. De schoonheid van Rio de Janeiro is legendarisch: de Corcovado met het Christusbeeld, de Sugar Loaf berg, de stranden Copacabana en Ipanema, en het grootste stedelijk tropisch regenwoud ter wereld. Wanneer u met Air Europa vliegt, zult u pas de volgende ochtend in Rio de Janeiro aankomen. Uiteraard houden we hier met uw programma rekening mee.

Dag 2 Rio de Janeiro

Vandaag brengt u een bezoek aan de 710 meter hoge Corcovado (gebochelde) berg met het 38 meter hoge Christusbeeld. Dit monument is bedekt met een mozaïek van speksteen en is één van de mooiste art nouveau monumenten van Rio de Janeiro. Via een tandradbaan bereikt u de voet van het beeld. De tandradbaan verlaat de wijk Cosme Velho en beklimt de steile hellingen met het dichte bos van het tropische regenwoud Floresta da Tijuca. Vanaf de top heeft u een adembenemend uitzicht over Copacabana, Ipanema, Leblon, de botanische tuinen, de Jockey Club en Rodrigo Freitas lagune. ’s Avonds wordt het Christusbeeld verlicht wat het een oriëntatiepunt maakt dat vanuit de hele stad zichtbaar is. Na de afdaling wordt er bij interesse nog fotostops gemaakt bij het Mário Filho stadium, wereldwijd bekend onder voetballiefhebbers als de Maracanã, en de nabijgelegen Sambódromo, ontworpen door Oscar Niemeyer en het podium voor de grootste en meest flamboyante carnavalsviering in Brazilië. De middag heeft u ter vrije besteding.

Dag 3 Rio de Janeiro

Vandaag heeft u de dag ter vrije besteding en kunt u heerlijk relaxen op één van de stranden waaronder het wereldberoemde strand Copacabana, het stijlvolle strand Ipanema en het rustige strand Leblon. Er is verder veel te beleven in de diverse wijken waaronder het centrum waar de geschiedenis van imperiaal Brazilië begon, de ultramoderne wijk Barra da Tijuca en de artistieke wijk Santa Teresa waar trams de slingerende met kinderkopjes bedekte straten beklimmen. Er zijn ook diverse optionele excursies mogelijk waaronder een bezoek aan de Sugar Loaf (Suikerbroodberg) of een sloppenwijk (favela).

Dag 4 Rio de Janeiro - Manaus

Na het ontbijt wordt u opgehaald bij het hotel en naar de luchthaven gebracht voor uw vlucht naar Manaus. Aangekomen in deze middenin het Amazonegebied gelegen plaats staat uw chauffeur al op u te wachten om u naar uw hotel te brengen. Gelegen bij de ontmoeting van wateren (Encontro das Águas) ligt Manaus als eiland van beschaving middenin de jungle. Manaus is het natuurlijke startpunt voor een bezoek aan de jungle.

Dag 5 Manaus - Amazonegebied

Tijdens de 3,5-4 uur durende transfer vanaf Manaus naar de diep in de Amazone gelegen drijvende jungle lodge ziet u de ontmoeting van wateren; de samenkomst van de haast zwarte Negro rivier en de zandkleurige Solimões rivier. Gelegen aan de zuidelijke oever van de Amazone rivier, 80 kilometer ten zuiden van Manaus, middenin een 337 hectare groot onaangetast privé-natuurreservaat met primair regenwoud ligt uw Amazone lodge waar u de komende drie nachten verblijft. Doordat deze lodge dieper in de jungle is gelegen en verder van Manaus in vergelijking met vele andere lodges heeft u hier een betere kans op het zien van wildleven. Rond zonsondergang komt u aan in de lodge en wordt u verwelkomt met een drankje.

Voor uw persoonlijk comfort tijdens de transfers is de maximum toegestane bagage op de boot 10 kilo per persoon. De lodge heeft een berging in Manaus voor extra bagage zonder extra kosten.

Dag 6-7 Amazonegebied

Tijdens uw verblijf neemt u deel aan diverse activiteiten onder leiding van een ervaren gids waarbij u gebruik maakt van een gemotoriseerde houten kano. Vanuit de kano en te voet zult u apen, dolfijnen, luiaards papegaaien, ara’s, reigers, ijsvogels, aalscholvers, visarenden en vele andere diersoorten spotten. U gaat ’s avonds kaaimannen spotten, ’s ochtends vroeg de zonsopgang bekijken en overdag wandelen door de jungle waarbij u meer leert over de geneeskundige eigenschappen van planten en het ecosysteem van de Amazone. Tussendoor heeft u ook de mogelijkheid om te vissen op piranha’s en een bezoek te brengen aan een inheemse Caboclo gemeenschap. In uw vrije tijd kunt u gebruik maken van de kano’s, een boek lezen in een hangmat, zwemmen in het warme water of een drankje doen in de bar.

Dag 8 Manaus - Salvador

Na het ontbijt arriveert u na een 3,5-4 uur durende transfer op de luchthaven van Manaus voor uw vlucht naar de hoofdstad van de staat Bahia, Salvador. Salvador ligt in de punt van een klein schiereiland met uitzicht over Baía de Todos os Santos (Allerheiligenbaai). U verblijft de komende twee nachten in het historische centrum. De Pelourinho, zoals het oude stadshart wordt genoemd, beschikt over een grote rijkdom aan barokkerken en koloniale architectuur. Een speciaal kenmerk zijn de felgekleurde huizen, veelal versierd met mooi pleisterwerk. Het is ook het middelpunt van Salvador’s nachtleven met talloze restaurants, bars en nachtclubs.

Dag 9 Salvador

Tijdens een historische stadstour leert u meer over de architectuur van Bahia. Deze fascinerende excursie begint met een wandeling door het historische centrum van Salvador, Pelourinho, met zijn pittoreske koloniale huizen en kerken. In 1985 benoemd tot Werelderfgoedlijst door UNESCO, is deze wijk een voorbeeld van koloniale geschiedenis en een symbool van de zwarte gemeenschap in Bahia. Pelourinho geeft bezoekers de gelegenheid een bezoek te brengen aan een aantal kerken, musea, studio’s van lokale artiesten, galerijen, winkels en restaurants. Pelourinho’s grootste toeristische attracties zijn het huis van de beroemde schrijver Jorge Amado, de culturele groep Olodum, de São Francisco kerk en de Basílica kathedraal. Daarnaast brengt u ook een bezoek aan de traditionele Cravinho Bar waar u kunt genieten van een heerlijke caipirinha (optioneel). Stop onderweg om een souvenir te kopen en bezoek optioneel de Pierra Verger galerij of de studio van Goya Lopes (een Bahiaanse textielontwerper die inspiratie zoekt in de Afro-Braziliaanse muzikaliteit in Bahia). De volgende stop is Elevador Lacerda (lift), gebouwd in 1873, die de bovenstad met de benedenstad verbindt en een belangrijk transportmiddel is. Vanaf hier heeft u een panoramisch uitzicht over de baai De Todos os Santos en het winkelcentrum Mercado Modelo, en kunt u heerlijk nagenieten van deze culturele wandelexcursie. De rest van de dag heeft u ter vrije besteding.

De wandelexcursie wordt op zondag niet uitgevoerd en is alleen mogelijk indien u in een hotel verblijft gelegen in de wijk Pelourinho.
Deze excursie wordt op zondag niet uitgevoerd en wordt alleen uitgevoerd wanneer u in een hotel verblijft gelegen in Pelourinho.

Dag 10 Salvador - Lençóis (ca. 6 uur)

Na het ontbijt heeft u een transfer naar het busstation vanwaar u per bus vertrekt richting Chapada Diamantina Nationaal Park. De Chapada Diamantina (diamantenplateau) is een 1,520 km2 groot nationaal park wat beroemd is vanwege zijn aparte en gevarieerde flora en fauna. Bezoekers die de moeite nemen om de groene hellingen te beklimmen worden beloond met een uitgestrekt wonderland van rotsachtige heuvels met kristalheldere watervallen, kloven en grotten. Het oude mijnstadje Lençóis is de toegangspoort tot dit enorme gebied. Vroeger was dit één van de belangrijkste plaatsen voor de Europese juwelenindustrie. Tot vandaag de dag heeft het zijn karakteristieke architectuur behouden. Aangekomen in Lençóis heeft u een transfer naar uw pousada voor de komende drie nachten.

Dag 11 Chapada Diamantina Nationaal Park

Nadat u bent opgehaald bij uw hotel begint u de dagexcursie naar het Chapada Diamantina Nationaal Park met een bezoek aan de Lapa Doce grot en Pratinha grot. Deze grotten liggen op zo’n 75 kilometer van Lençóis. In de Lapa Doce grot ziet u mooie stalagmieten en stalactieten, en in de Pratinha grot heeft u de gelegenheid tot een frisse duik in de ondergrondse rivier met zijn kristalheldere water. Zonnestralen schijnen in de Gruta Azul en breken uiteen in een spectrum van kleuren, een uniek natuurlijk fenomeen. In de middag klimt u naar de top van Morro de Pai Inácio, een van de trekpleisters van Chapada Diamantina, om te genieten van een prachtige zonsondergang.

Dag 12 Chapada Diamantina Nationaal Park

In de ochtend wordt u opgehaald bij uw hotel en begint u met een wandeling langs de Serrano rivier, waar u zich kunt onderdompelen in de natuurlijke rotsbaden. Ga verder naar de Areias Coloridas (het gekleurde zand), een prachtige rotspartij van zandsteen met een verbazingwekkende diversiteit van kleuren. Na nog een zwemmogelijkheid bij de Cachoeirinha, één van Brazilië’s meest indrukwekkende watervallen met een val van 400 meter, gaat u verder naar de Primavera waterval. Vanaf de rots Pedra do Mirante wordt u beloond met een schitterende uitzicht over Lençóis. Na de lunch (niet inbegrepen) gaat u verder naar de natuurlijke glijbaan Ribeirão do Meio. Na een korte wandeling van 3 kilometer, kunt u abseilen (optioneel) of relaxen in de rotsbaden voordat u terugkeert naar Lençóis.

Dag 13 Lençóis - Salvador (ca. 6 uur)

Na het ontbijt heeft u een transfer naar de bushalte van Lençóis, vanwaar u per bus terugreist naar Salvador. Hier aangekomen heeft u een transfer naar uw hotel voor uw laatste overnachting in het historische centrum van Salvador.

Dag 14 Salvador - Morro de São Paulo

Na het ontbijt heeft u een transfer naar de haven van Salvador. Vanaf hier vertrekt u per catamaran naar Morro de São Paulo, een idyllisch vissersplaatsje, gelegen op de noordelijke landtong van het eiland Ilha de Tinharé. Aangezien er geen asfalt of auto’s zijn op dit eiland staan de mannetjes met kruiwagens bij aankomst in de haven klaar om uw bagage tegen een kleine vergoeding naar uw pousada te brengen. De komende drie nachten verblijft u in een pousada gelegen in het centrum van Morro de São Paulo, op loopafstand van de stranden. In de avonduren beschikt Morro de São Paulo gedurende het Braziliaanse hoogseizoen (december tot februari en in de maand juli) over een dynamisch nachtleven. De natuur op Ilha de Tinharé is weelderig met varens, palmbomen, mooie stranden en paradijsvogels. De maagdelijke stranden van het eiland zijn bekend in heel Brazilië. In totaal beschikt Morro de São Paulo over vijf stranden genaamd naar hun volgorde aan de kust: het Primeira Praia (eerste strand), Segunda Praia (tweede strand), Terceira Praia (derde strand), Quarta Praia (vierde strand) en Quinta Praia (vijfde strand). Het eerste strand ligt het dichtst bij het stadje en is zeer geschikt voor het beoefenen van watersporten, het tweede strand is het levendigste strand en beschikt over een uitstekend nachtleven, het derde strand is een koraalstrand ideaal om te snorkelen en te duiken en tevens het vertrekpunt van de boottochten naar het eiland Ilha de Boipeba, het vierde en vijfde strand zijn de rustigere stranden, waarvan het vierde strand veelal als het mooiste strand wordt gezien.

De overtocht naar Morro de São Paulo duurt zo’n 2,5 uur en gaat deels over de open zee, die ruw kan zijn. Houdt u hier dus rekening mee en neem voor de zekerheid een reispilletjes in als u gevoelig bent voor zeeziekte. Het kan voorkomen dat de overtocht meer tijd in beslag neemt door weersomstandigheden.

Dag 15-16 Ilha de Tinharé

Naast de boten en uw eigen voeten, zijn er op het eiland geen andere vervoermiddelen. Auto’s zijn niet toegestaan op Ilha de Tinharé. Wandelen blijft de beste manier om het eiland te verkennen en biedt u ook de mogelijkheid om kennis te maken van de lokale bevolking. Zie meer van het dagelijkse leven, loop over de hoofdstraat langs zijn kleine winkeltjes en restaurants, ontspan op één van de vijf stranden en kies zodoende zelf voor de drukte of rust, en zwem of snorkel in helder water. U kunt een wandeling maken naar de ruïnes van een fort uit de 17e eeuw gelegen nabij de haven, naar de vuurtoren vanwaar u een schitterend uitzicht heeft over de stranden of naar de kleine waterval Fonte do Céu gelegen nabij het vissersdorpje Gamboa. Eén van de meest interessante uitstapjes is een boottocht naar het nabijgelegen eiland Ilha de Boipeba. Dit schitterende eiland beschikt ook over prachtige stranden en de natuurlijke zwembaden zijn een geweldige plek om tropische vissen te observeren.

Dag 17 Morro de São Paulo - Salvador

Na de overtocht terug naar Salvador heeft u een transfer naar de luchthaven van Salvador. Uiteraard kunt u uw verblijf verlengen in Morro de São Paulo, Salvador of met een strandverlenging in Praia do Forte.

Door de wisselende vluchttijden kan het zijn dat u de reis dient te verlengen met een overnachting in Salvador. In dat geval informeren wij u hierover als u boekt.
Wilt u graag langer op het eiland Tinharé in het idylissche vissersplaatsje Morro de São Paulo blijven of verlengen in Praia do Forte of Salvador? Wij regelen graag een verlenging voor u. Bij ‘Extra opties’ vindt u meer informatie.
 

Op de hoogte blijven van acties en mis nooit een aanbieding!

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Bezoek ons Reiscafé!

Kom meer te weten over de volgende bestemmingen:
Sri Lanka, Indonesië, Zuid-Afrika en Vietnam