19 dagen Myanmar, Complete beleving

Een uiterst complete rondreis die begint in Yangon in het zuiden van Myanmar. U reist rond in het Mon en Kayin district, net ten noord-oosten van de hoofdstad. Vervolgens vliegt u naar Mandaly en maakt kennis met de prachtige cultuur en natuur van steden als Bagan, Mandalay en Kalaw en het indrukwekkende Inle meer. Ook het zelden bezochte wets Myanmar staat op het programma. Via Sittwe reist u naar Mrauk U en bezoekt u afgelegen dorpen met hun eigen cultuur en tradities. U ziet de meest fascinerende delen van Myanmar en maakt u kennis met haar verschillende bevolkingsgroepen. Een zeer complete reis!

Dag 1 Yangon

U komt aan in de hoofdstad van Myanmar; Yangon waar u wordt verwelkomd door uw Engelssprekende gids. Vervolgens heeft u de transfer naar uw hotel waar u zich kunt opfrissen waarna u kennis gaat maken met dit fascinerende land. In de middag kunt u met uw gids op ontdekkingstocht gaan door het oude stadscentrum van Yangon (optioneel). U zult versteld staan van de hoeveelheid prachtige gebouwen uit de koloniale tijd die hier bewaard zijn gebleven. Samen met uw gids maakt u een bijzondere wandeling, terug in de tijd. U maakt kennis met de bijzondere geschiedenis van Yangon en u krijgt uitleg over de functie van de diverse gebouwen door de eeuwen heen en waarvoor de gebouwen tegenwoordig gebruikt worden. De wandeling eindigt met een welverdiend drankje in de Union Bar & Grill in het oude Rode Kruis gebouw aan de Strand Road.

Dag 2 Yangon - Bago - Kyaikhtiyo

Vandaag bezoekt u de meer afgelegen en minder bezochte gebieden van Myanmar, de provincie van de Mon en de Kayin (Karen). Het gebied herbergt spectaculaire landschappen en is het thuis van volken die volgens hun oude tradities in dit gebied leven. De Mon stam leeft al vele eeuwen in dit gebied en wordt gezien als een van de eerste beschavingen in Azië. De rijke cultuur van de Mon is nog steeds herkenbaar in het dagelijks leven hier in de klederdracht, het voedsel, de taal en de bijzondere instrumenten. Ook de Karen leven nog altijd in dit gebied. Deze bergstam heeft haar eigen taal en tradities en leven hier nog dieper in de jungle van Myanmar. U vertrekt na het ontbijt uit Yangon richting de jungle. Onderweg maakt u een stop bij de oorlogsbegraafplaats van Kaukkyan. Hier worden de vele duizenden krijgsgevangen herdacht die bij de aanleg van de spoorlijn door de Mon en Kayin provincie om het leven gekomen zijn. Vervolgens rijdt u in zo’n anderhalf uur naar Bago. Hier bezoekt u het Kha Khat Wain klooster, een van de grootste kloosters van Myanmar. Bago was de hoofdstad van het Mon koninkrijk in lang vervlogen tijden. Na nog eens twee uur rijden komt u aan in Kyaiktiyo basecamp. Hier stapt u over in een lokale truck die u samen met de locals verder brengt, dieper de bergen in. Doel van de rit is de Gouden Rots, oftewel de Kyaiktiyo Pagode. Deze pagode staat boven op een enorme rots die ieder moment van de rand van de berg lijkt te kunnen storten. Een paar zeer strategisch geplaatste haren van Boeddha in de pagode voorkomen dit, volgens de lokale gelovigen. De pagode bereikt u na een wandeling van ongeveer anderhalf uur. Rondom de pagode treft u verschillende theehuizen waar u wat lekkers kunt kopen na deze prachtige trek.

Dag 3 Kyaikhtiyo - Mawlamyine

In de morgen rijdt u door de Mon provincie naar Mawlamyine. Onderweg passeert u de plaats die gezien wordt als de laatste hoofdstad van het Mon koninkrijk, Suvannabhumi. Burmese archeologen zijn recent weer gestart met de zoektocht naar restanten van deze stad. Ook komt u langs Thaton, de oude stad die beroemd is vanwege haar durians en de betel-noot, de zaden van de betelpalm. U komt aan in Mawlamyine en wordt verwelkomd met een traditionele Mon lunch bij lokalen thuis. In de middag bezoekt u het Mon museum, welk een prachtig beeld geeft van de rijke historie en traditie van dit volk. Vervolgens maakt u een stadswandeling langs de belangrijkste gebouwen van Mawlamyine. In de namiddag brengt u een bezoek aan Hpa Ouk, een dorpje in de buurt van Mawlamyine waar de traditionele, gewoven sarongs van de Mon gemaakt worden.

Dag 4 Mawlamyine - Hpa An

In de morgen bezoekt u het Seindon Mabaya klooster dat in de 19e eeuw gebouwd werd door voormalige koningin Seindon. Zij ontsnapte uit de handen van de laatste koning van Myanmar, die aan de macht kwam door de overige troonopvolgers uit te moorden. Ze vluchtte naar Mawlamyine, waar ze een klooster bouwde en Boeddhistische non werd. Het klooster heeft prachtig houtsnijwerk en andere decoraties en heeft alles weg van een museum. Hierna bezoekt u Ni Paya en geniet van het schitterende uitzicht over de stad en de rivier. Vervolgens daalt u af naar de rivier en stapt u aan boord van een boot voor de riviercruise naar Hpa Na. U bevaart een van de langste rivieren van Myanmar, de Thanlwin. In het dorp van de beroemde Birmees U Na Auk maakt u en stop en stapt in de Tuk Tuk voor een bezoek aan de schitterend gedecoreerde tempels alhier. Het vervolg van de cruise biedt overweldigende vergezichten op Zwekabin en andere kalksteen rotsformaties die boven de rijstvelden opdoemen. Een natuurwonder dat gezien wordt als een van de hoogtepunten van een reis door Myanmar. Na de lunch aan boord maakt u nog een stop in het dorp Pa Lin. Hier leven de Kayin, de Shan, de Mon , de Bamar en de PaO door elkaar in goede harmonie. Tegen 17.00 uur meert uw boot aan in Hpa An. U wordt naar uw hotel gebracht aan de voet van een spectaculaire rotsformatie. In de avond dineert u in een lokaal restaurant waar de traditionele Talabaw-soep geserveerd wordt. Een Kayin specialiteit gemaakt van bamboescheuten, rijst en nangka.

Dag 5 Hpa An - Yangon

Vandaag unieke en een heel ontspannen start. Na het ontbijt stapt u in een kayak waarmee een Kayin man u langs de rijstvelden en traditionele Kayin dorpjes peddelt, terwijl u geniet van het uitzicht en de natuur om u heen. U stopt onderweg om te genieten van vers fruit wat geserveerd wordt in een van de houten Kayin huizen langs de oever. Na een heerlijke Thaise lunch (u bent dicht in de buurt van de Thaise grens) en een verfrissende douche in uw hotel (u bent ongetwijfeld nat geworden tijdens de kayak tocht) rijden we verder richting Yangon. Onderweg stopt u bij de Kaw Gun grot, om de kleien Boeddha’s te bezichtigen die dateren uit de 7e eeuw. Tegen de avond arriveert u in Yangon en heeft u de ervaring van 2 unieke en indrukwekkende Birmese provincies achter de rug.

Dag 6 Yangon - Mandalay

Na het ontbijt bezoekt U de Shwedagon Pagode. U krijgt letterlijk en figuurlijk inzicht in de gebruiken, achtergronden en bewoners van deze pagode en het Boeddhisme in Myanmar. Een unieke les en kennismaking die u tijdens het vervolg van uw reis van pas komt om het land, haar bevolking en de gebruiken beter te begrijpen en te waarderen. Uw dag begint dan aan de voet van de pagode, tussen de marktjes, de kloosters en de ambachtslieden. U krijgt een traditioneel Birmees ontbijt, brengt offers aan de monniken en de pagode en bezoekt een waarzegger. Onderweg krijgt u uitgebreide uitleg over het Boeddhisme en de spiritualiteit zoals beleefd in Myanmar. U wordt tegen het einde van de ochtend naar het vliegveld gebracht voor uw vlucht naar Mandalay. Na aankomst in Mandalay wordt u door uw gids naar uw hotel gebracht.

Dag 7 Mandalay

U maakt een stadstour door Mandalay. Mandalay is de tweede stad van Myanmar en de oude hoofdstad van het land. De bekendste bezienswaardigheid van de stad is Mandalay Hill. Deze ruim 200 meter hoge heuvel wordt beklommen via 1730 treden. Vanaf de heuvel heeft u een prachtig uitzicht op de stad en het fort. Op de top staat een pagode. In het centrum van de stad bevindt zich het fort, een ommuurde stad van 2 bij 2 kilometer. Binnen het fort waren de koninklijke paleizen en bijbehorende gebouwen gevestigd. Na de verwoesting van het fort in 1945 is het terrein herbouwd. Het is nu militair terrein. Alleen het herbouwde paleis in het midden van het fort is toegankelijk voor bezoekers. Mandalay is ook het religieuze centrum van Myanmar. Er zijn honderden Boeddhistische bouwwerken en in de kloosters in en rond de stad wonen duizenden monniken. Vlakbij het fort bevindt zich de Kuthodow Pagode. Hier is de complete Tripitaka gegraveerd in 729 marmeren stenen. Iedere steen afzonderlijk is in een minipagode geplaatst. Een andere oude hoofdstad is Amarapura. Nu is het een rustige dorp waar het geluid van de weefmachines de boventoon voeren. U loopt met uw gids door het wereldberoemde Mahagadayon tempelcomplex waar honderden monniken wonen, bezoekt een weverij en wandelt over de U-Beinbrug alvorens u terugkeert naar uw hotel.

Dag 8 Mandalay - Bagan

U wordt al vroeg opgehaald in uw hotel om naar de haven gebracht te worden. Hier gaat u aan boord van een ferry, die u naar Bagan brengt. De tocht duurt circa 8 tot 10 uur en laat u het leven aan de oevers van de Ayeyarwady rivier zien. Aangekomen in de haven van Bagan staat de chauffeur op u te wachten om u naar u hotel te brengen, waar u de rest van de dag tijd heeft om te genieten. Mocht u liever vliegen van Mandalay naar Bagan dan kan dat ook. U wordt dan naar de luchthaven gebracht om naar Bagan te vliegen. De vlucht duurt circa 45 minuten, waarna u naar uw hotel in Bagan wordt gebracht. Rest van de dag vrij ter besteding.

Optioneel:
Wilt u per vliegtuig naar Bagan maar toch ook de belevenis van het varen op de rivier te krijgen dan raden we u aan een boot excursie naar Mingun te boeken met een bezoek een de beroemde klok en de gebarsten stenen tempelruïne.

Dag 9 Bagan

Een volle dag op pad met auto en gids om Bagan te ontdekken. Bagan is één grote archeologische zone van meer dan 40 vierkante kilometer vol met stupa’s, tempels en kloosters. De meest gebouwen stammen uit de hoogtij dagen van Bagan tussen de 11de en 13de eeuw. Bagan was toen de hoofdstad van het huidige Myanmar. Daarnaast was het een van de belangrijkste religieuze plaatsen in Zuidoost-Azië. U begint de dag met de beklimming van een pagode voor een indrukwekkend uitzicht over de omgeving. Van hier uit plant u samen met uw gids de route van vandaag langs vele andere tempels. Tempels en pagode’s als de Ananda, Dhammayangyi, Sulamani en Thatbyinnyu zullen u verbluffen van schoonheid. Na een lekkere lunch in een lokaal restaurant en meerdere tempel bezoeken, stapt in in een door een paard getrokken wagen en rijdt u naar de Pyathagyi Pagode om de zonsondergang te aanschouwen, onder het genot van een drankje. Het mooiste van de dag is eigenlijk dat u in controle bent. U bepaalt bij welke tempel of pagode gestopt wordt. Zo kunt u uw favorieten makkelijk uitkiezen.

Dag 10 Bagan

Vandaag een dag zonder vast programma. Tijd om even bij te komen van alle reeds opgedane indrukken. Geniet van het zwembad, of de Spa van het hotel, ontspan even met een goed boek, of ga zelf al wandelend, fietsend of per paard en wagen op ontdekkingstocht door Bagan. Ook kunt u optioneel de excursie naar een verborgen grot maken. Wanneer u even genoeg tempels gezien heeft en ter afwisseling graag eens de achterlanden van Myanmar opzoekt. U rijdt met gids en chauffeur naar de Kyauk Gu Ohnmin grot. Vervolgens rijdt u naar Pakkoku, waar u verscheidene werkplaatsen en de markt bezoekt. Tijdens een mooie boottocht over de rivier krijgt u een lunch geserveerd. In de namiddag gaat u via lokale dorpjes naar een lakwerk fabriek waar de tijd lijkt hebben stil gestaan. Een echte `local experience` tour die u dicht bij de Birmese bevolking brengt.

Dag 11 Bagan - Heho - Kalaw

In de ochtend vertrekt u naar de luchthaven van Bagan voor de vlucht naar Heho vanwaar u doorreist naar Kalaw. Vanwege het koelere klimaat in de bergen was Kalaw voor de Britten de plek om de hete zomers te ontvluchten, dit Hill Station uit de koloniale tijd is een rustig stadje, het heeft nog vele Engelse kenmerken die herinneren aan deze periode. Optioneel kunt u vandaag een trekking maken door de jungle in de omgeving van Kalaw. Een paar jongeren uit Kalaw zijn een project gestart ter bescherming van de natuur, de olifanten en de traditionele manier van leven in deze streek. Afhankelijk van uw conditie en wensen kunt u diverse wandelingen (van een half uur tot 4 a 5 uur) maken door de jungle. Onderweg geniet u van een lokale lunch. Na de lunch gaat u naar een fairtrade olifantenkamp waar u de mahoet kunt helpen met het wassen en voeren van de olifanten. Na deze indrukwekkende ontmoeting met deze prachtige dieren wandelt u door de jungle terug naar de hoofdweg, waar u wordt opgepikt door uw chauffeur die u terug brengt naar uw hotel in Kalaw.

Dag 12 Kalaw - Inle meer

In de ochtend wordt u naar het koloniale treinstation gebracht voor een prachtige treinreis over de bergen en door de valleien naar het Inle Meer. Een unieke reis tussen de lokale bevolking dat u een mooie indruk geeft van het leven in de Shan heuvels. Rond 14.00 uur komt u aan in Nyaung Shwe, wat uiteraard ook iets later kan zijn. De trein stopt namelijk in meerdere dorpjes waar diverse bergstammen hun handelswaren in- en uitladen, erg kleurrijk en bijzonder om te zien. In Nyaung Shwe staat een wel heel bijzonder vervoersmiddel op u te wachten om u naar uw hotel te brengen. Een zeer ecologische manier van reizen, maar zeker ook een ervaring om nooit te vergeten! De rest van de dag is ter vrije besteding. Nyaung Shwe ligt aan het Inle Meer dat op circa 900 meter hoogte ligt en 20 kilometer lang en 6 kilometer breed is. Het meer is omgeven door het Shan Gebergte dat prachtig weerspiegelt in het heldere water. Het meer staat bekend om de, op palen gebouwde dorpen, de drijvende markt en de drijvende tuinen. Ook zult u met bewondering kijken naar de beenroeiers, een techniek van roeien die uniek is voor dit meer. De roeier staat op de punt van de boot, maar in plaats van met twee handen klemt hij de roeispaan tussen één hand en één been!

Dag 13 Inle meer

Vanmorgen stapt u in een longtailboot om een ontdekkingstocht over het Inle Meer te gaan maken. Het Inle Meer is al eeuwen lang de thuisbasis van het Intha volk. Zij bewonen hier de beroemde huizen op palen. U ziet tijdens de excursie over het meer onder andere de drijvende tuinen, het dorpje Innpawkhone met lokale nijverheid, Nanpan waar op een traditionele manier bootjes en cheroot (Birmese sigaren) worden gemaakt en de Phaungdaw U Pagode. Onderweg bezoekt u een markt waar de Shan en PaO hun waren verhandelen, drinkt u een kopje thee bij een van de dorpsbewoners. Aan het eind van deze imponerende dag keert u weer terug naar Nyaung Shwe.

Dag 14 Inle Meer - Heho - Yangon

Een vrije ochtend in Nyaung Shwe. In de middag wordt u door uw chauffeur naar de luchthaven gebracht voor de vlucht naar Yangon U kunt er ook voor kiezen in de ochtend nog een tocht te voet en per fiets langs de west oever van het meer te maken (optioneel). Dit gedeelte van het meer wordt nog zelden door toeristen bezocht. Per boot gaat u naar Indain voor een korte wandeling door de omgeving waar de PaO leven. Een etnische bevolkingsgroep die gerelateerd is aan de Karen. Vervolgens klimt u op de fiets voor een mooie tocht via Khaung Dine terug naar Nyaung Shwe. U passeert vele dorpjes onderweg. In een van de dorpjes gebruikt u een eenvoudige lunch. Een actieve ervaring met heel veel foto mogelijkheden. Na aankomst in Yangon, transfer naar uw hotel.

Dag 15 Yangon - Sittwe - Mrauk U

In de ochtend transfer van uw hotel naar de luchthaven voor de vlucht naar Sittwe. Bij aankomst in Sittwe wordt u door uw gids opgewacht op de luchthaven. Vervolgend s maakt u de reis van Sittwe naar Mrauk U. Mrauk U ligt volledig geïsoleerd. Het is hierdoor nauwelijks bezocht. Het transport van enige omvang vindt plaats over de rivier tussen Sittwe en Mrauk U. De route die u vandaag maakt is een heel bijzonder. U passeert authentieke dorpen en prachtige rijstvelden. Het gebied rondom de rivier die u volgt levert adembenemende vergezichten en schitterende fotomogelijkheden. Mrauk U zelf is eveneens adembenemend. In Mrauk U en de directe omgeving zijn een groot aantal interessante monumenten van de Rakhine cultuur te zien. Mrauk U was van de 15e tot de 18e eeuw de koningsstad van Rakhine. Er werd hier volop handel gedreven met de Nederlanders, de Portugezen en het Midden Oosten. Het was in die periode één van de rijkste steden van Azië. Van de kilometers lange fortificaties zijn nog vele resten over. Binnen en buiten de muren zijn tempels, pagodes en Boeddhabeelden. Prachtige herinneren aan de glorietijd van dit koninkrijk! De gebouwen op de hellingen buiten de muren waren vaak ook fortificaties, waar de bevolking in tijden van nood kon schuilen. Veel van deze religieuze monumenten zijn nog immer in gebruik, anderen zijn vervallen of overgroeid door de vrij woekerende jungle. Na aankomst in Mrauk U zal de gids u meenemen naar een van de uitkijkpunten over de stad en u vertellen over de historie van Mrauk U.

Dag 16 Mrauk U

Na het ontbijt maakt u een anderhalf uur durende boottocht over de Lemro rivier. U gaat op bezoek bij een Chin familie in een van de dorpen langs de rivier. De Chin zijn beroemd vanwege de getatoeëerde gezichten van de oudere dames. U luncht eenvoudig met een familie, verhalen uitwisselend over de verschillen in cultuur, gewoontes en tradities tussen de Chin en u zelf. U zult ontdekken dat het een zeer nieuwsgierig en geïnteresseerd volk is. Na deze kennismaking reist u per boot en auto weer terug naar Mrauk U. In de middag bezoekt u de belangrijkste tempels en pagodes van Mrauk U. Er zijn in en rond Mrauk U honderden tempels en pagodes. De meeste zijn versierd met reliëfs, met scènes uit het Hindoeïsme, het Mahayana Boeddhisme en uit het hofleven.

Dag 17 Mrauk U

Gisteren heeft u slechts een klein deel van de vele tempels en pagodes kunnen bezoeken. Vandaag staat de gehele dag een auto met chauffeur een gids ter beschikking om nog veel meer tempels en ruïnes te ontdekken. Enkele hoogtepunten zijn de Sittaung Pagode, de Htaukkan Thijn hall, de Ratanabon Pagode en de Andwa Thein tempel. De Sittaung Pagode staat op een kleine heuvel en is in 1531door koning Minbin gebouwd. De Sittaung wordt ook wel de Tachtigduizend Pagode genoemd, vernoemd naar het aantal uitspraken van Boeddha's preken. Bovendien zijn er 550 zandstenen reliëfs met scènes uit de Jakata te zien. De Htaukkan Thein Wijdingshal werd in 1571-93 door koning Minphalaung gebouwd, heeft een klokvormige stupa en staat op hoge terrassen. Bewonder de reliëfs in de voorhof met voorstellingen uit het hofleven en offerende meisjes met 80 verschillende haardrachten. De Ratanabon Pagode werd in 1629 door koning Sandathudhammayaza gebouwd. De stupa is tijdens een aardbeving gespleten. In de schatkamer van de Andaw Thein Tempel zou zich één van Boeddha's heilige tanden bevinden die van Sri Lanka naar Mrauk U gebracht zou zijn.

Dag 18 Mrauk U - Sittwe - Yangon

Een bijzonder vroege start vandaag voor een bijzondere ervaring. U vaart per lokale ferry in vier uur tijd over de Kaladan Rivier naar Sittwe. Vanuit een comfortabele stoel, genietend van een drankje ziet u tegen een imposante achtergrond van rijstvelden en bergen het dagelijks leven aan u voorbij trekken. Bij aankomst in de haven van Sittwe stapt u over in uw auto met chauffeur die u naar het vliegveld zal brengen voor de vlucht naar Yangon. In Yangon staat uw transfer weer klaar voor het vervoer naar uw hotel. De afsluiting van deze zeer complete en enerverende reis vol indrukken en belevenissen door het ongerepte Myanmar.

Dag 19 Yangon

Vandaag wordt u naar de luchthaven gebracht en komt er een eind aan uw schitterende reis door Myanmar.

 

Op de hoogte blijven van acties en mis nooit een aanbieding!

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Bezoek ons Reiscafé!

Kom meer te weten over de volgende bestemmingen:
Sri Lanka, Indonesië, Zuid-Afrika en Vietnam