17 dagen Ontdek Laos

Na een start langs de mooiste plekken van noord Thailand duikt u Laos in. U bezoekt de meest indrukwekkende plaatsen in de jungle en langs de rivier. U ontdekt het ware leven in Laos en ondergaat de natuurlijke en culturele schoonheid van dit fascinerende land. Een zeer complete en onvergetelijke reis.

Dag 1 Bangkok

Na aankomst op het vliegveld van Bangkok en na de douaneformaliteiten, wordt u ontvangen door onze vertegenwoordiger. Deze zal u uw auto en chauffeur wijzen die u naar uw hotel brengt. Vandaag staat er niets op het programma. U kunt rustig wennen aan het klimaat en bijkomen van de reis. Bangkok is uitermate geschikt om op eigen gelegenheid te gaan verkennen. Ondanks de grote drukte zijn er genoeg rustige plaatsen te vinden. In parken, tempelcomplexen (meer dan 400) en op de rivier ontkomt u aan de hectiek. En bent u wel klaar voor de stad; geniet dan van het overheerlijke eten bij de kraampjes, verbaas u over het verkeer en aanschouw de combinatie van het moderne en authentieke Bangkok. Deze dagen in Bangkok logeert u in een heerlijk, modern viersterren hotel!

Dag 2 Bangkok - Chiang Mai

Na het ontbijt wordt u opgehaald door uw gids voor een erg bijzondere excursie! U zult te voet kennismaken met de oude historie, het beruchte gevangenisleven, prachtige parken, oude ambachten en het huidige leven van Bangkok. U loopt allereerst naar de Giant Swing en vervolgt de tocht door smalle straatjes en steegjes, langs houten huizen met bijzondere tekenen van bijgeloof. Ee uniek stukje oud-Bangkok zonder hoge wolkenkrabbers. U loopt over marktjes waar de Thai hun boodschappen doen en ziet de City Pillar Shrine, het punt waar de geest van Bangkok centraal staat. We dwalen door een park, eens toebehorend aan het paleis van de koning en nu een prachtige tuin, langs het Corrections Museum horende bij de Bangkok Remand Prison, een oude overvolle en zeer beruchte gevangenis middenin het centrum van Bangkok. Het museum geeft u een overzicht van het gevangenisleven in Thailand door de eeuwen heen (entree optioneel). U bezoekt Rommani Nart Park het voormalige gevangenisterrein dat nu een park is waarbij de cel blokken en wachttorens u herinneren aan de vroegere functie van dit gebied. U loopt verder naar Wat Suthat Thepwararam een ruim 200 jaar oude tempel en één van de belangrijkste van Thailand. U ziet hier prachtige gouden boeddha’s en vreemde 'farang' beelden. U dwaalt verder door smalle steegjes, langs koloniale huizen en ziet het échte Bangkok aan u voorbij trekken, waarbij de Thai nog oude ambachten uitoefent op straat en u telkens welkom wordt geheten met een vriendelijke glimlach. U kunt lunchen in een zeer goed lokaal restaurant (optioneel) voordat deze fascinerende wandeling eindigt bij de grootste bezienswaardigheid van de stad; het Grand Palace. U heeft de rest van de middag om dit bijzondere paleis, de Smaragden Boeddha en de naastgelegen Wat Pho op eigen gelegenheid te bezoeken. Deze Boeddha is de meest vereerde plek van het land. De rijke pracht en praal van het complex, met haar grote diversiteit aan paleis- en tempelgebouwen en de beroemde Smaragden Boeddha zijn werkelijk prachtig. Uiteraard kunt u er ook voor kiezen een andere bezienswaardigheid te bezoeken of een optionele excursie te boeken. U gaat op eigen gelegenheid terug naar het hotel. Aan het einde van de dag wordt u op het station afgezet om vanavond naar Chiang Mai te reizen met de nachttrein. U logeert in een airco coupé. Ook kunt u eerste klas reizen. U kunt dit bij de extra opties aangeven.

Dag 3 Chiang Mai

Na aankomst in Chiang Mai wordt u opgevangen door uw chauffeur die u naar uw hotel zal brengen. De rest van de dag is ter vrije besteding, of u kunt een van de vele leuke excursies in het noorden maken Zo kunt u deelnemen aan een kookcursus, waarbij u maar liefst 5 Thaiase specialiteiten leert te bereiden, of breng een bezoekje aan het olifanten safari park ’s Avonds is het genieten op de avondmarkt van Chiang Mai. Uw hotel ligt vlakbij en na een korte wandeling vind u hier een verzameling aan kraampjes met souvenirs, nep-waar en uiteraard heerlijke, kleine restaurantjes. Of u kunt optioneel deelnemen aan een Kanthoke Dinner. Een typisch Noord-Thais diner, opgeluisterd door een culturele show met traditionele Noord-Thaise dans, drama en muziek.

Dag 4 Chiang Mai - Bergstammen - Chiang Rai

Al voor het ontbijt wordt u opgehaald in uw hotel om naar een van de tempels te rijden. Hier ziet u hoe de monniken hun offers ophalen. Het is een indrukwekkend gezicht om de lange rijen monniken, in hun oranje gewaden, langs de mensen te zien lopen die stuk voor stuk iets te eten voor ze hebben gemaakt. Uiteraard zal u ook deelnemen aan dit proces. Terug naar het hotel voor een ontbijt om vervolgens richting Chiang Raite rijden. De eerste stop is bij de lokale markt van Mae Malai. Hier kunt u gegrilde insecten en kevers eten. Wie durft? Vervolgens rijden we verder langs kalksteenlandschappen en door teakbossen naar het vlakbij de Burmaanse grans gelegen Thaton. Hier gaat u aan boord van een longtailboot en vaart u over de Maekok langs de grens, genietend van het prachtige uitzicht in deze bijzondere streek. Terug in Thaton krijgt u een lokale lunch. Na de lunch rijdt u door het Doi Mae Salong gebergte alwaar gestopt wordt bij een dorp van de Akha en Yao stam, een must voor een volledig beeld van de kleurrijke bevolking van Thailand. Waar vroeger vooral opium geteeld werd, is het nu vooral wortel, rijst, kool en thee wat er verbouwd wordt. U maakt een stop in Mea Salong, een Chinese gemeenschap, ontstaan in de jaren 50 van de vorige eeuw, toen Chinezen die op de vlucht waren na de Communistische revolutie in China, hier neerstreken. Het Museum der Martelaren vertelt het indrukwekkende verhaal van de Kuomintang-troepen en het ontstaan van Mae Salong. In de namiddag komt u aan in Chiang Rai, waar u vanavond zult overnachten.

Dag 5 Chiang Rai – Ban Houayxay – Vieng Phoukha

Na het ontbijt rijden we in ongeveer drie uur naar Chiang Khong, waar u na het afhandelen van de Thaise grensformaliteiten een klein veerpontje neemt naar Laos, dit pontje betaalt u ter plaatse. Hier staat uw Engelssprekende gids al op u te wachten. In ongeveer vijf uur rijdt u naar Vieng Phoukha. Onderweg stoppen we bij dorpjes van verschillende bergstammen die in dit gebied wonen. Vanuit ons eenvoudige resort bovenop een berg hebben we een prachtig uitzicht op de omgeving.

Dag 6 Vieng Phoukha

In de ochtend wordt u opgehaald door een pick-up of tractor (tok-tok) om een gedeelte over de weg naar Ban Nam Eng, een traditioneel Kmu-dorpje, te rijden. Na kennismaking met de lokale gids lopen we langs een waterval het woud in. Onderweg legt de gids uit waarom de omliggende bossen zo belangrijk zijn voor de Khmu en welke producten zij iedere dag uit hun natuurlijke supermarkt halen. Bij de ingang van de drie kilometer lange Oung Kao Rao grot genieten we van de rust en de meegebrachte picknick-lunch. Nadat onze gids een ceremonie heeft uitgevoerd om de geesten te behagen, gaan we een gedeelte van de immense tunnel verkennen. U zult zich verwonderen over de bizarre vormen die de stalactieten, in der loop der tijd, hebben aangenomen. Een tok-tok brengt u weer naar uw rustieke en eenvoudige hotel te midden van de natuur. <i>NB. We raden u aan om schoenen te dragen met een goed profiel. Vooral in de grot zult u zich af en toe op een glibberige ondergrond begeven. Ook een goede zaklantaarn is aan te bevelen. Verder krijgt u voor uw eigen veiligheid in de grot een helm aangereikt, die u verplicht bent te dragen.</i>

Dag 7 Vieng Phoukha – Luang Nam Tha

In de loop van de morgen rijden we door naar Luang Nam Tha. Onderweg zijn er uiteraard weer mogelijkheden om te stoppen bij de vele dorpjes van de minderheden. In Luang Nam Tha logeren we op een prachtige plek langs de oevers van de rivier de Nam Tha. De sfeervolle bungalows zijn in Laotiaanse stijl gebouwd.

Dag 8 Luang Nam Tha

Vandaag kunt u tal van excursies maken. Zo kunt u een zes uur durende mountainbike-tocht maken onder begeleiding van een lokale gids. U bezoekt dan verschillende dorpjes van stammen die in dit gebied wonen. Onderweg in een Thai Lu dorp luncht u bij mensen thuis. Verder bezoekt u nog een waterval, een LaoLao (Laotiaanse jenever) brouwerij en kunt u zien hoe zijde wordt gemaakt. Houdt u niet zo van fietsen, dan zou u deze dag eventueel op de Nam Tha rivier kunnen gaan raften of kajakken. U kunt echter ook in Luang Nam Tha blijven en een bezoek brengen aan het Luang Nam Tha Museum dat een mooie collectie voorwerpen bevat van de verschillende stammen in dit gebied.

Dag 9 Luang Nam Tha – Oudom Xay

In het gebied waar we vandaag doorheen rijden vinden we verschillende dorpjes van de Laenthen, een stam die van oudsher bij laaggelegen rivierbeddingen woont. De bakermat van de Laenthen ligt in Mongolië en hun geloof is een mengeling van taoïsme, voorouderverering en animisme. De naam van deze stam betekent letterlijk vertaald: 'gekleed in blauw', verwijzend naar de indigo gekleurde kleding die zowel mannen als de vrouwen dragen. Bij een bezoek is de kans groot dat de Laenthen bezig zijn met het vervaardigen van papier dat zij maken van bamboe. Er is vandaag ook weer voldoende gelegenheid om overal te stoppen. Tegen de middag arriveren we in Oudom Xay.

Dag 10 Oudom Xay – Nong Khiaw

We vervolgen onze route door een adembenemend berglandschap. Uiteraard is er weer tijd om leuke dorpjes langs de weg aan te doen. In dit gebied wonen veelal Hmong die bekend staan om hun roemruchte verleden tijdens de Vietnamoorlog. Zij streden toen aan Amerikaanse zijde en werden in het geheim door de CIA getraind. De Hmong staan ook bekend als opiumtelers. We overnachten in een lieflijk plaatsje aan de oevers van de Ou rivier.

Dag 11 Nong Khiaw – Luang Prabang

Vandaag reizen we over de weg richting Luang Prabang, waarbij we onderweg een bezoek brengen aan de grotten van Pac Ou met duizenden boeddhabeeldjes. 's Middags komen we aan in Luang Prabang, waar u naar uw hotel wordt gebracht.

Dag 12 en 13 Luang Prabang

De aankomende dagen verblijft u in de oude koningsstad Luang Prabang. Deze stad lijkt langzaam te ontwaken uit een diepe slaap. Na jarenlange revoluties en oorlogen heeft het schiereiland eindelijk het verleden van zich afgeschud. In 1995 verkreeg de stad de status van een 'World Heritage Town' en sindsdien is Luang Prabang een belangrijke toeristentrekpleister. Er is voldoende te zien en te beleven in deze stad. We raden u aan om één van de dertig tempels te bezoeken, die honderden jaren oud zijn. Verder is het heerlijk om door de stad te wandelen of langs de boulevard met vele eettentjes. De sfeervolle nachtmarkt, die tussen het postkantoor en het voormalige paleis in ligt, is een heerlijke plek om enige uurtjes te vertoeven. Tot laat op de avond kunt u hier terecht voor lokaal geweven textiel, zilver, of handwerk gemaakt door de bergstammen. In een steegje dat vanaf de markt naar de Mekong rivier loopt, kunt u bij tientallen stalletjes lokale lekkernijen en exotisch fruit proeven. Een leuk uitje buiten de stad is een bezoek aan Ban Phanom, dé plek bij uitstek voor liefhebbers van Laotiaanse weefkunst en textiel. De vele gespecialiseerde winkels bieden volop keuze. Voor liefhebbers van natuurschoon zijn de Kuang Si watervallen een must. Ze liggen op ongeveer een uur rijden van Luang Prabang. (Neem uw zwemkleding mee!) Of maak een fietstocht door de omgeving van Luang Prabang. Eén ding is zeker, u zult zich hier niet vervelen. U overnacht in het sfeervolle hotel Villa Ban Lao.

Dag 14 en 15 Vang Vieng

Vandaag rijden we door naar Vang Vieng, een rit van ongeveer zeven uur. Vang Vieng is prachtig gelegen aan de oevers van de Nam Song rivier en omgeven door steil karstgebergte. U kunt hier schitterende wandelingen maken en de nabijgelegen grotten bezoeken. In de namiddag lenen de restaurants aan de rivier zich bij uitstek om de zon achter de karstheuvels te zien verdwijnen. In en rondom het pittoreske plaatsje en de natuurlijke omgeving zijn tal van bijzondere excursies te boeken, zoals rotsklimmen, raften, kajakken en fietsen. We overnachten in een mooi gelegen bungalow aan de rivier.

Dag 16 Vang Vieng – Vientiane

Na het ontbijt reist u in ongeveer drie tot vier uur tijd naar Vientiane. De hoofdstad van Laos ligt pittoresk genesteld in de bending van de gigantische Mekong rivier en ademt de sfeer van lang vervlogen tijden. Langs de brede lommerrijke boulevards omzoomd met reuze eucalyptus bomen,vindt u nog vele Franse koloniale gebouwen en oude tempeltjes die een tijdloze indruk achterlaten. Ondanks de status van een hoofdstad doet Vientiane erg dorps aan. Naast een bezoek aan de belangrijkste tempels zoals de Wat Sisaket, Wat Phra Keo en het net iets buiten het stadscentrum gelegen Nationale boeddhistische monument de Pha That Luang, kunt u er ook heerlijk shoppen. Op de 'morningmarket' die ondanks zijn naam echter de hele dag is geopend, vindt u talloze prachtig geweven Laotiaanse lappen en sjaals. Maar u kunt er ook terecht voor zilverwerk. Het inmiddels befaamde boeddhapark Xieng Khuan ligt ongeveer twintig kilometer buiten de stad. In de jaren zeventig is het gemaakt door een yoghi-filosoof die verschillende Aziatische religies en Laotiaanse volkslegendes met elkaar wilde mengen. De soms bizar uitgedoste cementen beelden zijn voorstellingen die de bezoeker moet herinneren aan hun onderliggende boodschap. Het park ligt wederom zeer sfeervol aan de oevers van de Mekong. ‘s Avonds kunt u op een van de terrasjes langs de rivier genieten van een diner bij zonsondergang.

Dag 17 Vientiane

U heeft nog de hele ochtend om te genieten van deze leuke stad, alvorens u naar de luchthaven wordt gebracht. Einde van een onvergetelijke vakantie!

 

Op de hoogte blijven van acties en mis nooit een aanbieding!

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Bezoek ons Reiscafé!

Kom meer te weten over de volgende bestemmingen:
Sri Lanka, Indonesië, Zuid-Afrika en Vietnam